Uld er vores sjæl

UldSjæl er en familiedrevet virksomhed, der indsamler spilduld fra primært sjællandske fårebesætninger og omdanner det til garn.
De uldprodukter du kan købe hos UldSjæl er præget af gennemsigtighed gennem hele produktionskæden.

Ulden vi bruger kommer fra får, der avles med henblik på kødproduktion, og hvor ulden ellers ville være blevet brændt eller smidt ud. Vi kører selv ud og henter og grovsorterer ulden hos fåreavlerne.
Efter indsamling hos fåreavlerne, håndsorteres ulden, så kun det bedste bruges til forarbejdning til garn. Dette gøres ved håndkraft hjemme på Manfredslund. Resten af ulden gemmes til et projekt I vil høre mere om senere.

Når ulden er sorteret, og uden skidt, hø og halm, samt uden filtrerede totter, sendes ulden til spinding hos Hjelholt uldspinderi. Efter en lang ventetid kommer ulden endelig hjem igen, nu som garn.
Noget garn bliver sat direkte til salg som det er, og altså i de farver, som dyrene nu engang har. Andet farves i forskellige nuancer. Vi farver udelukkende med plantefarver, og det meste materiale findes tilgængeligt i den danske natur, eller dyrkes i et lille område af vores køkkenhave til dette specifikke formål. Garvet bejdses inden farvning med alun, der er et metalsalt, der gør at farvepigmenterne kan binde sig til uldfibrene.

Hele produktionen af UldSjæls garn ligger altså i Danmark, og alle arbejder under ordentlige arbejdsforhold. Vi har selv besøgt alle dyrene og set, at de har det godt og at dyrevelfærden overholdes. I mange tilfælde er dyrene også økologiske.

Vores garn og priser afspejler ovenstående produktionsform. Ulden kommer fra forskellige fåreracer, og vil derfor variere tilsvarende. Under vores garn kan du læse mere om hver enkelt garntype. Her vil der også være angivet en cirka pindestørrelser, samt løbelængde. Når du møder os i vores butik eller på de danske strikkefestivaller er der naturligvis strikket forskellige modeller op i de enkelte typer af garn.

Det vi ikke har: Mange efterspørger den bløde eller særlige uld fra fx merino, mohair eller alpaka. Der findes ikke særlig mange besætninger med disse dyr i Danmark, derfor er vores udvalg tilsvarende lille. Vi opfordrer til at man overvejer om ens strikke- eller hækle projekt eventuelt kunne strikkes i et andet uldgarn. Når det er sagt, gør vi os selvfølgelig bestræbelser på også at føre garn med uld fra netop merino, mohair og alpaka.

Økologi: Vores garn er ikke økologisk certificeret. Da vi henter uld fra primært små besætninger med får, er der ganske enkelt ingen af disse der er økologisk certificerede, da det er for dyrt, selvom dyrene rent praktisk holdes økologisk. Når dyrene ikke er økologisk certificerede, kan garnet heller ikke blive det.

DSC_0435.png

 

IMG_8902.png

 

uld2.png

Har du uld til overs?

Kontakt os meget gerne for en aftale omkring afhentning.
Vi afhenter på hele Sjælland og møder gerne op samtidig med fåreklipperen, så vi kan sortere ulden på stedet. Vi tager al din uld med og du slipper for at rydde op. Vi er meget interesserede i faste aftaler, hvor vi kommer halvårlig eller årligt og henter din uld.
Skriv til os på info@uldsjael.dk

henter_uld.png