Uldsjæl #1: Uldsjæls luksusgarn

Garnet: Uldsjæls luksusgarn. Blanding af alpaka og merino/finuld. Ulden er sorteret, så den er holdt i hvide nuancer. Blød og lækker.

Løbelængde: 275m/100g

Dyrene: Alpakaen er et domesticeret sydamerikansk pattedyr. Flere og flere i Danmark er begyndt at holde alpakaer, der godt kan trives i det danske klima. Alpakaen opdrættes primært på grund af den ens uld og et enkelt dyr kan give så meget som 4 kg om året! Merino/finuld er Manfredslunds eget blandingsfår, der er et miks mellem to racer, begge avlet for uld. Merinoen er det blødeste uld fra et får, og finuld er det skandinaviske bud på et uldhår, oprindeligt avlet i Finland.

Stedet: Uldsjæl holder til på Manfredslund. Manfredslund er et lille husmandssted med to fåreflokke og en masse andre dyr. På Manfredslund er der også en æbleplantage, en juletræsplantage. I er meget velkomne til at kigge forbi. Alpaka ulden kommer primært fra Linds alpakaer.


Uldsjæl #2: Suffolk

Garnet: Et rustikt garn. Det originale garn er hvidt med sorte nistre i. Egner sig godt til fx veste eller andet man har på som yderste lag. Kan også bruges til at give strikket legemad en ekstra dimension eller til strikker interiør. Kan sammenlignes med Lettlopi fra Istex.

Løbelængde: 200m/100g. Pind 4-4,5.

Dyrene: Suffolk fåret er kendetegnet ved sit sorte ansigt, gode gemyt og relativt store størrelse. Frode får (eng: Shaun the Sheep) er et suffolk får. Fåret stammer oprindeligt fra England, hvor det er opstået ved krydsning af to racer: Nordfolk horn og Southdown. Suffolk avles primært for kødproduktion.

Stedet: Vores suffolk uld kommer fra Trasbogaard, hvor du også kan købe lammekød i sæsonen. Besætningen er under omlægning til økologi.


Uldsjæl #3: Leicester

Garnet: Et blødt og glansfuldt uldgarn. Kan bruges mod huden af de fleste.

Løbelængde: 275m/100g. Pind 3.5.

DyreneLeicester er et oprindeligt Britisk får, der har en meget blød og glansfuld uld. Avles primært til uld, og er i England anset som det bedste uldfår. Racen kan spores tilbage til 1700-tallet, hvor den blev fremavlet af Robert Bakewell. Fårene er hvide eller gråsorte.

Stedet: Vi henter ulden hos Strynø Lam, der også sælger kød.


Uldsjæl #4: Gotlænder

Garnet: Et glansfuldt garn, der kommer i naturlige grålige nuancer, afhængigt af hvilke får, der lige er brugt til denne portion uld. Vær derfor opmærksom på at købe nok garn til dit projekt.

Løbelængde: 275m/100g

Dyrene: Gotlænderfåret er oprindeligt avlet på gotland, og den glasfulde uld er fremavlet i vikingetiden, hvor alle gerne ville smykke sig med ekstra lækker hjemmestrik. I dag bruges fåret som et både-og får, hvor kødet er magert, og ulden glansfuld. Skindene kan garves så de bevarer deres naturlige krøller.

Stedet: Vores gotlænderuld kommer fra forskellige vestsjællandske fåreavlere, der alle er med i gotlænderforeningen.


Uldsjæl #5: Alpaka/nordisk korthale

Garnet: Et blødt rustikt garn holdt i uldens naturlige brune nuance. Garnet er et mix af alpaka uld og uld fra de nordiske korthale får.

Løbelængde: 275m/100g

Dyrene: Alpakaen er et domesticeret sydamerikansk pattedyr. Flere og flere i Danmark er begyndt at holde alpakaer, der godt kan trives i det danske klima. Alpakaen opdrættes primært på grund af den ens uld og et enkelt dyr kan give så meget som 4 kg om året! De nordiske korthaleracer er fx spælsau fåret, og racerne kendetegnes ved at være små robuste dyr, der kan klare livet på vidderne i al slags vejr. De er avlet til kødproduktion, og har derfor nogle lidt grovere dækhår ud over deres bløde underuld.

Stedet: Alpakaulden kommer fra Linds alpaka samt Virkelyst alpakafarm


Uldsjæl #6: GT’eren

Garnet: Smukt garn med et gyldent skær.

Løbelængde: 200m/100g

Dyrene: Texel er et kødfår. Når der avles gotlænder ind i, som primært er et uldfår, skyldes det at dyrene af uvisse årsager bliver mere robuste og læmmer nemmere. Blandingsdyrene kan herefter bruges til både uld- og kødproduktion.

Stedet: Denne uld kommer fra Vibygård. Lammekødet kan du møde på danske restauranter samt i Irmas og Coop butikker. Besætningen er ikke økologisk, men afgræsser dog usprøjtede marker.


Uldsjæl #7: Alpaka

Garnet: Ren alpakauld.
Sorteret så farven er alpakaens naturlige, der kaldes faun.

Løbelængde: 350m/100g

Dyrene: Alpakaen er et domesticeret sydamerikansk pattedyr. Flere og flere i Danmark er begyndt at holde alpakaer, der godt kan trives i det danske klima. Alpakaen opdrættes primært på grund af den ens uld og et enkelt dyr kan give så meget som 4 kg om året!

Stedet: Alpakaulden kommer fra Linds alpaka samt Virkelyst alpakafarm.